tirsdag den 29. april 2014

Figentræ

At få et figentræ i vækst i Danmark kan sagtens lade sig gøre, men det kræver de rette forhold. Det skal plantes et lunt sted, gerne op ad en sydvendt og varm mur, jorden skal ikke være for næringsrig og det må ikke drukne i vand om vinteren. Vi plantede et lille 2-års træ i dit middelhavsbed, op ad skurets murvæg, hvilket burde være et godt sted. Et lille træ er selvføgelig mere udsat for frostskader, men heller ikke det burde være problemet i år, da vi har haft en meget mild vinter. På trods af alle gode odds, er jeg alligevel spændt på om dit figentræ har klaret sig bedre end mit. Jeg plantede et tilsvarende i drivhuset og det anlagde fine grønne skud i marts. Håbefuldt har jeg passet det med vand og beskyttet det mod frostnætter, alt imens jeg har drømt om sødmefyldte figenfrugter. Med se billedet: De grønne skud er visnet ind - og det er ikke pga. vandmangel - og rødderne er begyndt at rådne. Hvis dit træ har klaret det bedre, kan det skyldes de store temperatursvingninger i drivhuset eller slet og ret sygdom.
Mine figendrømme er nu ikke helt forliste! Heldigvis købte jeg nogle stiklinge og satte i potter og de er kommet fint alle sammen - dem vil jeg glæde mig til at se vokse til. Og selvfølgelig er der også en til dig, hvis dit figentræ heller ikke har klaret vinteren :)
Det lille figentræ med indtørrede grene og helt til grin - for 139 kroner.

Her er en af de fine figenstiklinge, som gerne laver grønne blade.
Sådan én er blot et stykke af en afklippet gren stukket i en potte muld - et lille mirakel, synes jeg!

søndag den 27. april 2014

Det er forår, når køerne er på græs!


Så kom køerne på græs og det betyder for alvor forår på vores matrikel. Nyd lige de her billeder!

Tre Charolais køer med deres diende kalve.

Køerne græsser på engen fra forår til efterår, men de kan gå ind i laden i tørvejr og få en mundfuld foder.
Her er de nu noget forbeholdne - de er tydeligvis ikke kameravandte ;)

Ko nr. 1000! Gad vide hvad den tænker om fotografen?

Her er har vi så genmaterialet til kalvene - flot fyr på bare 1300 kg.

Efter en mundfuld foder kan man godt trænge til en 20-30 liter vand til at slukke den værste tørst.
Bemærk den lille nysgerrige fyr bag farmand!

Så kan fotografen godt pakke sig!
Når sådan er størrelse fnyser og lægger ørerne tilbage er det sikrest at liste af!

fredag den 25. april 2014

Blomsterløv - kend planterne

Digitalis, stokroser, kongelys og akelejer såede vi til overflod i din have i efteråret, og så er det vel rimeligt at forvente et blomsterhav i alverdens yndigste farver....! Jo jo, der skal nok blive blomster, men... ikke alle såede frø bliver til planter - fuglene har helt sikkert spist nogle, nogle er ikke spiret, nogle er måske spiret, men har manglet vand, andre er trådt på og resten er forhåbentligt på vej.
For at du kan genkende løvet og skelne planterne fra hinanden, er her en lille billedserie, så du ved, hvad du ikke skal luge væk.


Digitalis - også kaldet fingerbøl - her sået i potter



Digitalis kan ligesom stokroser komme i alle mulige pastelfarver. Bladene er lidt dunede.


Her er det aklejer sået i potter. De har grønne og violette blade.


Kongelys - kan have lysegrønne til flaskegrønne blade, det afhænger af sorten

Denne her kender du - det er stokrosen.


Hvis du går forbi naboens plankeværk vil deres stokroser sikkert også have omtrent denne størrelse. Til sommer kan du jo også tale med over hegnet om stokrosernes utallige farver og skønhed ;)




Overvintrede artiskokker

Hvordan er det gået med dine artiskokker? Vi plantede artiskokker op ad muren ved dit skur og jeg er spændt på om dine er overlevet og skyder med nye grågrønne blade. De burde dér have de optimale muligheder for at overleve vinteren - og det er endda en mild vinter, vi har været igennem.
På billederne kunne det jo se ud som en anden en har haft succes!!! Men nej, det er ren tv-køkken. Jeg har snydt og gravede for en sikkerheds skyld én op i efteråret og satte den i drivhuset. Og heldigvis for det, for de der blev tilbage i bedet, har jeg opgivet - de er alle frosset væk! Det lune vejr først i marts gjorde ellers at artiskokkerne i bedet faktisk havde små fine skud, men så kom der frost og så var det slut med dem ;(
Nu er min surviver afvænnet drivhusets beskyttende klima og klar til at blive plantet ud - kommer der mere frost dækker jeg den med fiberdug.
Jeg har selvfølgelig sået nye forsyninger i februar, så der er masser af artiskokker på vej. Men en 2. års plante giver jo bare mange flere artiskokker!