Kompostorme er røde og vrider sig i lyset! |
Det er jo herligt, at der er kommet så meget fokus på at genanvende det grønne affald - også hjemme hos dig :) Det er ikke bare direkte brugbart i haven, men i den grad også noget rigtig skidt bare at brænde af på kraftvarmeværkerne, sådan som man har gjort det i mange år.
Men man skal altså vide, hvad man har med at gøre ellers bliver kompostbeholderen alt andet end en fornøjelig sag. Jeg har, ligesom dig, en grøn spand under vasken, hvori vi putter alt grønt affald. Det vil sige alt det, som kaninerne ikke kan eller gider at spise - de får selvfølgelig gullerods-skræller, agurke-ender, broccoli-stokke, salat- og kålrester. Hvad der ikke kommer i kompostbeholderen er banan- og citrusskræl, det er som regel kraftigt overfladebehandlet, ej heller nødder og avocadostene kommer i, det tager for lang tid at kompostere. Animalsk fedt skal heller ikke i eller andre forarbejdede råvarer, hverken gammelt brød eller kogte kartofler. Det giver jeg til hønsene, men da du jo ikke har høns, er det bedre at lægge brød og lignende ud til fuglene, for i kompostbeholderen bliver det hurtigt en magnet for rotter og andet utøj, selvom det hedder sig at beholderen er rottesikret. Æggebakker og andet genbrugspapir f.eks. melposer er derimod godt at komme i. Det hindrer, at komposten lugter råddent især om vinteren, hvor komposteringen går langsommere. Aviser fra kaninbakken er også fint at komme i beholderen.
Det er vigtigt at tænkte på, at indholdet i beholderen ikke bliver så sammenpresset, at der ikke kan komme ilt til de mikroorganismer, der skal kompostere affaldet. Hvis det bliver for tætpresset, rådner indholdet. Derfor skal du tænke over, hvad du smider i. Det må hverken bliver for vådt eller for tørt. Derfor er det en god ide at gemme genbrugspap og -papir i en pose for sig og smide det i løbende sammen med våde kartoffelskræller o.lign. En anden mulighed er at rive efterårsblade sammen i sække og fodre kompostbeholderen med det i løbet af vinteren. Det lyder måske besværligt, men du må tænke på beholderen som en levende organisme, der skal fodres og have de rette betingelser. Og med lidt øvelse, så er det ingen sag.
Med kompostbeholderen fulgte formodentligt en metalstang! Det er en luftestang :) Den kan stikkes ned i beholderen og drejes rundt og dermed sikre ilttilførsel. Brug den 3-4 gange i måneden. Stik ned og drej rundt 2-3 steder.
Komposteringen sker, med de rette betingelser, stort set af sig selv. Det så vi jo, da vi tømte beholderen i efteråret. Indholdet var godt bearbejdet og klar til brug. Det bedste er selvfølgelig at tømme den om foråret, for at undgå at næringsstofferne udvaskes om vinteren, men tømmes det skulle den jo!
Komposteringen kan speedes op ved at tilsætte kompostorme. De omsætter dit affald i en fart til det skønneste kompost. De trives bedst ved temperaturer omkring 15-25 grader. Temperaturer over 25 grader og under frysepunktet dør de af, derfor vent til foråret med at komme orme i beholderen. Mange genbrugspladser har dem til afhentning, ellers spørg ved naboerne om de har orme i deres kompost. Hvis de har, er det bare at grave en skovlfuld ud og lige tjekke, at den indeholder de røde væsener, der vrider sig, når de udsættes for lys.
Når først du har orme i komposten skal du selvfølgelig sørge for ikke at tømme hele indholdet næste gang, den er fuld. Det er bedst at tage et par skovlfulde af gange, så der hele tiden er god omsætning og aktivitet. I forårs og sommermånederne går det hurtigt, så hold øje med beholderen. Selv om ormene dør om vinteren, så har de jo lagt æg, der overlever og klækker igen om foråret, det er kun én gang du skal skaffe orme.
Med tiden får man et særligt forhold til sin kompostbeholder. Ja, man bliver næsten afhængig af lige at stikke næsen ned i den for at indsnuse den herlige duft af jord, som er et godt sundhedstegn for en god kompostering :) I hvert fald er det skønt, når man kan konstatere, at anstrengelserne betyder, at planterne stortrives med rødderne i den dejlige næring.
Nå det er dét, den stang skal bruges til! Der kan man bare se. Det med at stikke næsen ned og lugte til det skal der vist lidt mere tilvænning til før jeg ligefrem vil synes det er lækkert...
SvarSlet