fredag den 6. december 2013

Frilandstomater

Billedet er herfra

Tomater findes i et hav af sorter, med hver sin farve, form og smag. Jeg har efterhånden afprøvet en del sorter og det er fascinerende, så forskellige de er i både udseende, sødme og syrlighed. Vidste du, at man kan dyrke sorte tomater? De er virkelig flotte og nogle af dem smager også godt. Tomater er oprindelig en skovplante, faktisk en lianlignende slyngplante. Hvis man lader den kravle hen ad jorden, som egentlig er dens natur, vil hovedstinglen fæstne sig med nye rødder til jorden og nye sideskud vil straks skyde frem og sætte blomst. På den måde vil en enkelt tomatplante kunne blive enorm på bare én sæson og den vil sætte masser af tomater. Denne uregerlige vækstiver skal begrænses i et drivhus. Det vil sige, at sideskud skal nippes af, så planten ikke bliver en stor filterredelighed. Men nu har du jo (endnu) ikke drivhus, så det kapitel vil jeg ikke uddybe her. Drivhus eller ej, det skal ikke afholde dig fra at dyrke dejlige velsmagende tomater i dit varme middelhavsbed.

Frilandstomater, som de kaldes, skal forspires. Man kan selvfølgelig købe sig til planterne, men det er ikke nær så sjovt som at dyrke dem selv. Tidspunktet for såning er afgørende! På frøposen står der ofte fra januar, men det er alt for tidlig. Der er ikke nok lys i årets første tre måneder til, at planterne kan gro rigtigt. Lysmangel vil bare gøre den lange og ranglede og blive unødvendig kæmpestore, før det er varmt nok til, at de kan komme ud i haven. Min erfaring er, at midt til sidst i marts er et passende tidspunkt.

Sådan gør du:
Forspiringen foregår i en lille potte eller en lille bakke med underskål. Der skal være huller i bunden af potten, så overskydende vand kan løbe fra. Fyld potten med så- og priklejord (læs mere om jord senere), sæt potten i en balje vand og lad jorden suge vandet op gennem hullerne i bunden. Når jorden er godt våd, giver du den et let tryk ned i potten, så overfladen også fugtes og overskydende vand trykkes ud. Læg 3 frø jævnt fordelt i potten og dæk med maks. 5 mm jord. Fugt evt. overfladen. Dæk potten med en hvid affaldspose (aldrig klar plast) og sæt den i underskålen i en sydvendt vindueskarm. Der går under en uge før de små kimplanter viser sig, så hold godt øje med dem. Tag plastikken af så snart spirerne har to kimblade. Vand planterne ved at hælde vand i underskålen, aldrig direkte ned i jorden. Vand til jorden er mættet. Og vær vaks med vandingen, de små planter er sarte!

Billedet er herfra
De første sæt blade er kimblade. Når planterne har fået det første sæt rigtige blade, skal de plantes om i hver sin og større potte. Og nu skal planterne have noget mere at leve af. I byggemarkeder har de det, der hedder plantesække. De er egentligt beregnet til at plante direkte ned i, som du også ser på billedet herover, men det er ikke nogen holdbar løsning, hvis vi vil have sunde og produktive planter til langt hen på sommeren, og det vil vi jo. Der er simpelthen ikke nok næring i dem og rødderne får heller ikke plads nok i poserne. Her vil vi bruge dem i overgangen mellem vindueskarm og haven. Plantesækkene fås ofte i Jem og Fix til 10 kr. pr. sæk. Køb sådanne 3 sække, 3 stk. 20-liters potter med underskåle og 9 plantepinde på mindst en meter. Hvis du har mulighed for det, kan plantepindene fint være lange grene fra haven, men så skal de tørres først ellers risikerer du, at de skyder i potten. Fyld potterne op med jorden fra plantesækkene og vand jorden godt igennem. Plant en plante i midten af hver potte. Sørg for at få så meget af rodnettet med som muligt. Hvis de små planters rødder er vokset sammen, så træk dem forsigtigt fra hinanden. Tryk jorden let til rundt om planten og sæt plantepindene jævnt fordelt rundt i kanten af potten. Tryk pindene helt ned i bunden af potten, så de står godt fast. Bind pindene sammen i toppen f.eks. med noget hørgarn. Lad et stykke garn hænge ned fra sammenbindingen i toppen. Stykket skal være så langt, at du kan binde en løkke rundt om planten. Garnet skal kunne hænge løst og bruges til at sno tomatplanten rundt om, efterhånden som den vokser til.

Det kan virke lidt pjattet, at plante så lille en plante i så stor en potte. Alternativet er, at du skal plante om flere gange og det er vel bare spild af tid. Desuden er vi på denne måde sikre på, at planten ikke kommer til at mangle næring, hvilket kan standse væksten. Så dovenskab betaler sig her :)

Planterne sættes igen i vindueskarmen, og du vander løbende i underskålen, til planterne ikke suger mere. Vær over dem! De er nogle tørstige nogle, når de er i vækst. Når du vander i underskålen. stimulerer du planterne til at lave lange rødder, og det er vigtigt, når de senere plantes ud i haven og skal forsyne sig selv med vand i tørre perioder.

Pasningen af tomatplanterne blogger jeg om senere og lægger nogle billeder ind, så du lettere kan se processen.

Læs mere her

4 kommentarer:

  1. Hej Susan
    Hvornår kan jeg så stille dem udenfor? i læ, i solen? KH

    SvarSlet
  2. Tomatplanterne er følsomme overfor temperaturer under 10 grader, så de må endelig ikke komme ud i jorden endnu. Stil dem ud engang imellem på en solrig og stille dag som i dag, men tag dem ind igen om aftenen. Du skal ikke regne med at kunne plante dem ud før engang sidst i maj, før er det ikke lunt nok om natten.
    Tomatplanterne skal desuden tilvendes udelivet over ca. En uge. Dvs. De skal stille ude først nogle timer, så ind igen, så ud lidt længere og ind igen osv. så planterne langsomt vænner sig til det ubeskyttede udeliv, ellers får de kuldechok og du risikerer at de standser væksten

    SvarSlet
  3. Vil du lige sende mig nogle billeder af dine tomatplanter

    SvarSlet