Peberrod er faktisk en flot plante! |
Planten kan gro alle steder og trives i særdeleshed i et skyggebed som der, hvor vi har plantet dine. Hos dig får den god plads til at brede sig uforskammet i hele hjørnet mod hegnet og naboen, og det gør den virkelig. Små plantedele kan på en sæson sætte mange nye skud samtidig med, at den laver en ordentlig stamrod, som er den, du gerne vil sætte tænderne i til efteråret. Du kan styre dens vækst ved blot at køre græsklipperen hen over de skud, du ikke vil have og til efteråret, omkring oktober måned, graver du de tykkeste rødder op. Du skal ikke tænke på at genplante, den kommer helt af sig igen.
Opgravet peberrod kan holde sig i køleskabet ca. 14 dage. Hvis du ikke får det hele brugt med det samme, kan du gemme det i en spand med sand eller jord i skuret og så hente det ind i løbet af vinteren, når du vil bruge det.
Som du kan se på billedet, har jeg i år eksperimenteret med at styre væksten i en umuret stensætning. Jeg vil gerne have den i min køkkenhave, men jeg vil ikke længere slås med den. Stensætningen viste sig også at være en glimrende idé, for peberroden satte en flot tyk rod hele vejen ned og da stensættet blot var sat med løse sten, ja så var det ingen sag at få den fri. Så her i efteråret satte jeg flere stenstabler med peberrod.
Peberrod kan godt lide masser af kompost, så kør bare et godt lag på til foråret. Hold den nogenlunde fri for ukrudt i starten, indtil den lige kommer i gang. Når først den har fået store lange blade, skal den nok klare sig. Den tåler også fint dyregødning, men det er ikke nødvendigt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar